Smetana přešlehaná na máslo? Nebo je šlehačka příliš tekutá a netuhne? Vyšlehat správně smetanu není věda, ale ani samozřejmost. Přečtěte si následující doporučení a máte vyhráno, nebo alespoň dobře nakročeno.

  • Obsah tuku ve smetaně by měl být alespoň 33 %.
  • Smetana musí být vždy dobře vychlazená. Ponechte ji do poslední chvíle v lednici. Doporučuje se vychladit i mísa (ideálně kovová), případně šlehací metly.
  • S tím souvisí i další rada – nešlehat tam, kde se právě vaří či peče. V horkém vzduchu šlehačka špatně tuhne.
  • Začněte šlehat na nižší obrátky a postupně přidávejte výkon šlehače. Ke konci pak opět uberte na otáčkách. A kdo šlehá ručně v závěru už stejně polevuje 🙂
  • Konzistence je na vás. Někdo raději tekutější šlehačku, která se rozlije po lívancích, jiný zase pořádně pevnou, která drží tvar na kávě i zákusku. Ale nikdy nešlehejte příliš dlouho, jinak výsledkem nebude lahodný krém, ale takové divné máslo s podmáslím.

 

… pár tipů navíc:

  • Pokud sladíte smetanu cukrem, přidejte i špetku soli. Sůl vyzdvihne chuť smetany a zvýrazní chuť cukru.
  • Přidejte pár kapek citronu. Smetana díky němu lépe ztuhne.
  • Barevná šlehačka je efektní i snadná. Přidáte jen potravinářské barvivo (mají ho i v drogériích).

 

Trochu jiné šlehačky

Tvarohová šlehačka

Měkký tvaroh umícháme s vanilkovým cukrem a zlehčíme pevně ušlehanou smetanou. Tvarohová šlehačka dobře drží tvar a má příjemnou chuť. Výborně se hodí i jako náplň do dortů, palačinek a dalších moučníků.

 

Pařížská šlehačka I.

25 g kakaa a 35 g moučkového cukru smícháme se smetanou ke šlehání (33 % tuku, 250 ml) a vše zahříváme až k bodu varu. Necháme lehce přejít varem a odstavíme. Důležité je nechat směs pořádně vychladit v ledničce (12 – 24 hodin). Pařížskou šlehačku šleháme opatrně, bývá hotová dříve než ta klasická a snadno se pak přešlehá.

 

Pařížská šlehačka II.

Smetanu ke šlehání (33 % tuku, 250 ml) nalijeme do nerezové nebo skleněné misky a přidáme nalámanou kvalitní čokoládu (70 g). Za stálého míchání vše necháme rozpustit ve vroucí vodní lázni. Odstavíme a necháme vychladnout. Misku poté přikryjeme fólií nebo alobalem a vložíme do ledničky na 12 – 24 hodin. Šleháme při středních otáčkách, opatrně do hustého krému.

 

A jak je to se šlehačkou ve spreji?

Protože není šlehaná vzduchem, ale oxidem dusným, rychle padá a na teplém pokrmu či v kávě se rozpustí prakticky okamžitě.

Talířek s malinami a šlehačkou

Šlehačka s malinami, zdroj: pixabay.com